VEK 85 vuotta!

12.12.2019

Vaasan erotuomarikerho vietti 85-vuotisjuhliaan Ravintola Strampenissa 6. joulukuuta 2019. Paikalle oli saapunut reilut viisikymmentä juhlavierasta. Kerhon puheenjohtaja Mika-Markku Karjala piti tilaisuudessa juhlapuheen, joka luettavissa alla. Lisäksi tilaisuudessa palkittiin kaudella 2019 ansioituneet erotuomarit. Palkituista ja perusteluista on tehty erillinen postaus, joka löytyy täältä: https://vaasanerotuomarikerho.sporttisaitti.com/uutiset/palkitut-2019/

HYVÄT NAISET JA HERRAT, KOKOONTUNUT JUHLAVÄKI


Eletään eräänlaista murroskautta jalkapallon suhteen Suomessa. Vieläkin menee kylmät väreet kun muistelen mennyttä vuotta. Kesäkuussa istuttiin lähes vieretysten Vahin kanssa Tampereella Ratinassa, kun Teemu Pukki murjoi pari maalia Bosnian verkkoon. Vaikka Bosnia hävisi, niin oletan että myös Vahilla ihan vähän oli myös hyvää fiilistä sisällään, vaikka ulospäin ei sitä näyttänytkään. Siitä ottelusta alkoi Huuhkajien lento, joka muiden maiden avustamana päättyi siihen, että marraskuussa olin Helsingissä poikani kanssa katsomassa Huuhkajien ottelua Liechtensteinia vastaan ja siellä vasta ottelun ratkettua olikin fiilis katossa. Olihan Suomi ensimmäistä kertaa koskaan tehnyt sen, mitä useampi sukupolvi tässä on jo unelmoinut, eli Suomi pääsi arvokisakarsinnasta itse kisoihin. Tuo toivottavasti antaa taas potkua siihen, että Suomestakin voi vielä joskus tulla jalkapalloyhteiskunta.

Murroksessa eletään myös sen suhteen, että 95-vuotta toimintaa pyörittänyt Suomen Palloliiton Vaasan piiri lakkaa toimimasta tämän vuoden lopussa ja uusi Seurojen Palloliitto aloittaa toimintansa 1.1.2020. Ydinviesti erotuomarien suuntaan on liitolta se, että muutokset ovat varsin maltillisia. Ihmiset ja organisaatio taustalla muuttuvat, mutta erotuomarit eivät sitä välttämättä edes huomaa. Mutta aina kun isompia muutoksia tapahtuu, niin kaikki asiat ei välttämättä mene niinkuin Strömsössä. Siksi tarvitaan ymmärrystä ja kärsivällisyyttä – kaikkea kun ei varmasti saada tehtyä täysin valmiiksi.

Haluan tässä vaiheessa vielä sen verran mainita, että Palloliitto haki Läntiselle alueelle omaa alueellista erotuomarikoordinaattoria ja siihen oli Vaasasta 4 hakijaa. Koordinaattoriksi tai tässä yhteydessä voi sanoa koordinaattoreiksi valittiin allekirjoittanut ja Toni Pohjoismäki – uskallan Tonin puolesta sanoa, että me kiitetään yhdessä luottamuksesta Palloliiton erotuomaritoimintaa. Lisäksi me halutaan kiittää myös kanssakilpailijoitamme siitä, että rohkeasti haastoitte meidät ja toiveena onkin, että me kaikki olisimme käytettävissä kouluttajina ja erotuomarikehittäjinä, koska erotuomarikoulutusta ja -tarkkailua kehittämällä me saadaan alueellemme parempia erotuomareita. Palloliiton koulutusmateriaalit kun ovat vain yksi osa kokonaisuutta – me tarvitaan henkilöitä jotka sen materiaalin pukee sanoiksi.

Eikä riitä pelkästään se, että me muutamat toiminassa aktiivisesti olevat haluamme erotuomaritoiminnan kehittyvän, vaan siihen tarvitaan meitä kaikkia mukana olevia. Nyt kun toiminta siirtyy kokonaisuudessaan liiton alaisuuteen, niin käytännöt tulevat yhtenäistymään koko maassa. Esimerkiksi ensi vuonna Kolmosen erotuomareiden ja avustavien erotuomareiden on suoritettava fyysinen testi tai otteluita ei sillä tasolla ole tiedossa. Tämän tarkoituksena on valmistaa erotuomareita siihen, että ylöspäin mennessään sarjaportaalta toiselle on tiettyjen vaatimusten täytyttävä saadakseen sen tason otteluita. Lähtökohtaisesti siis erotuomarien vaatimustaso alueellisesti nousee, mutta koska tavoite on, että tältä alueelta saadaan huippuerotuomareita, niin ilman mitään toimenpiteitä kehitystä on vaikea saavuttaa. Siksi toiminta kaipaa yhtenäistämistä ja itse henkilökohtaisesti myös vaadin hieman aktiivisempaa otetta meiltä jokaiselta päivittäisessä tekemisessämme. Me kaikki omalla toiminnallamme luomme sen kuvan ulospäin miltä toiminta näyttää. Jos toiminta näyttää ulospäin ammattimaiselta, niin myös kunnioitus erotuomareita kohtaan varmasti kasvaa. Ja mehän itse luodaan se kuva omasta toiminnasta myös jokaiselle mukana olevalle. Erityisesti pitää muistaa, että kun ollaan erotuomaritehtävissä, niin silloin me omalla toiminnalla näytetään esimerkkiä. Jos me vaaditaan itseltämme hieman enemmän, niin myös uudet mukaan tulevat tuomaritkin osaavat vaativat itseltään enemmän!

Varmaan joku kokee tällaiset vaatimukset itselleen vähän hankaliksi, koska eihän kaikki tykkää siitä, että vaatimuksia nostetaan, mutta jos ne ovat koko maassa samat, niin niihin täytyy vain sopeutua. Toisaalta itse näkisin, että moni voi myös nähdä tämän mahdollisuutenakin saada vastuuta uudella tasolla. Mutta aina kun tulee jotain kenties vähän ”huonoakin”, niin tulee myös jotain hyvääkin. Meillä Vaasan piirin alueella ei ole tuomaripalkkioissa ollut nousua viime vuosina, mutta ensi vuonna tulette varmasti huomaamaan palkkioissa positiivisen vireen. Lähes poikkeuksetta erotuomarikorvaukset tulevat ensi kaudeksi nousemaan. Esimerkiksi Kolmosessa erotuomarikorvaus meidän alueella on erotuomarille ollut 70€/ottelu, mutta noussee ensi vuodeksi jo mukavasti ollen 92.76 €/ottelu.

Ensi vuosi tulee siis olemaan muutosten sävyttämä, mutta yksi asia on ja pysyy tässä murroksen keskellä ja se on tämä meidän oma erotuomarikerhomme. Vaasan erotuomarikerho on ollut nyt ylpeästi vaasalainen jo 85-vuotta ja aina on tausta-ajatuksena ollut ajaa omien etuja ja näiden muutostuulten puhaltaessa on hyvä että meidän erotuomarikerhon osalta ei isoja muutoksia ole ensi vuodeksi odotettavissa. Haluan omalta osaltani tuoda esiin sen, että Vaasan erotuomarikerho keskittyisi jatkossa vieläkin enemmän ydintehtävänsä hoitamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kerhon sääntöjen mukaan ydintehtävänä on siis kasvattaa hyviä erotuomareita sekä toimia heidän moraalisena tukenaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kerhona meidän tulee lisätä paukkuja tarkkailutoimintaan ja varmistaa sitä kautta, että tältä alueelta saadaan kasvatettua hyviä erotuomareita myös jatkossa.

Mutta nyt on aika juhlia. Haluan kiittää henkilöitä, jotka suurelta osin ovat mahdollistaneet taloudellisesti tämän juhlan järjestämisen. Saisinko siis pyytää tämän takia seuraavia herroja nousemaan tuoleistaan ylös;

  • Aleksi Hyny
  • Sture Wistbacka
  • Anssi Nikko

Annetaas raikuvat aplodit näille herroille!

Nämä herrat (ja lisäksi Sebastian Latvala ja Refik Bajic, jotka eivät tänään ikävä kyllä päässeet paikalle) hoitivat menneen kesän aikana Vaasan Puulaakiliigaa ansiokkaasti ja sen takia VEK päätti kutsua heidät näihin juhliin tietysti kerhon kustantamana. Kiitos teille! Samalla pyydän kaikkia juhlavieraita nousemaan ylös.

Omasta ja erotuomarikerhon johtokunnan puolesta haluan kiittää teitä kaikkia siitä, että olette tänään täällä juhlistamassa meille tärkeää yhteisöä, sillä te olette VEK. Vietetään siis oikein hauska ja ikimuistoinen ilta!

Ohessa hieman kuvia itse juhlasta.